Μετά τις γιορτές, το ψυγείο και η κατάψυξη γεμίζουν με περισσεύματα, τρόφιμα που δεν χρησιμοποιήθηκαν και… χάος! Αν θες να οργανώσεις σωστά την κουζίνα σου και να σώσεις φαγητό (και χρήματα!), σου έχω έναν οδηγό για το τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει στην κατάψυξη, με έξυπνα tips που θα σε διευκολύνουν.
Τι Μπορείς να Καταψύξεις Μετά το Πάσχα
1. Μαγειρεμένο αρνί ή κατσίκι
• Κόψ’ το σε μερίδες και φύλαξέ το καλά τυλιγμένο ή σε σακουλάκια κατάψυξης.
• Ιδανικά διαρκεί 2-3 μήνες.
• Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πίτες, σάντουιτς, μακαρονάδες.
2. Μαγειρίτσα
• Ναι, γίνεται να καταψυχθεί!
• Καλύτερα σε ατομικές μερίδες και χωρίς αυγολέμονο (προσθέτεις φρέσκο όταν τη ζεστάνεις).
3. Τσουρέκι
• Κόψ’ το σε φέτες και τύλιξέ το καλά.
• Ξεπαγώνεται και ξαναγίνεται «φρέσκο» με λίγο ψήσιμο στο φούρνο ή τοστιέρα.
4. Αυγά βαμμένα (μόνο βραστά)
• Όχι ολόκληρα – καθάρισέ τα πρώτα και ψιλόκοψέ τα για χρήση σε σαλάτες ή γεμιστά.
5. Πασχαλινές πίτες (χορτόπιτες, τυρόπιτες κ.λπ.)
• Μπορούν να καταψυχθούν ψημένες ή άψητες, ανάλογα τι έχεις προλάβει.
Τι Δεν Συνιστάται να Μπεί στην Κατάψυξη
1. Σαλάτες με ωμά λαχανικά
• Χάνουν την υφή και τη γεύση τους.
2. Φαγητά με αυγολέμονο
• Το αυγολέμονο κόβει εύκολα μετά την απόψυξη.
3. Πατάτες φούρνου ή βραστές
• Γίνονται “σπογγώδεις” και νερουλές.
4. Ντοματοσαλάτες / μαρινάδες με ωμή ντομάτα
• Η ντομάτα γίνεται άγευστη και μαλακή.
Έξυπνα Tips Κατάψυξης
• Ετικέτα και ημερομηνία: Γράφε τι είναι και πότε μπήκε στην κατάψυξη – θα σε σώσει!
• Μικρές μερίδες: Ξεπαγώνεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι.
• Αεροστεγές κλείσιμο: Για να μην “καούν” τα τρόφιμα από τον παγετό.
• Ξεπαγώνεις στο ψυγείο: Ποτέ στον πάγκο – κρατάει μακριά τα βακτήρια.
• Μην ξανακαταψύχεις τρόφιμα που έχουν ήδη ξεπαγώσει.
Και ένα bonus tip:
Οργάνωσε την κατάψυξη ανά ζώνες – π.χ. κρέας / λαχανικά / έτοιμα γεύματα / γλυκά – και βάλε τα πιο παλιά μπροστά για να χρησιμοποιηθούν πρώτα!
0 Σχόλια