Advertisement

Main Ad

Διαδικασία σουβλίσματος και προετοιμασίας αρνιού - Βήμα βήμα


 Το σούβλισμα του αρνιού αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις του ελληνικού Πάσχα. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί σωστή προετοιμασία, υπομονή και ακρίβεια. Εδώ θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό που περιλαμβάνει όλα τα στάδια, από την επιλογή του αρνιού μέχρι το ράψιμο και το σούβλισμα.


1. Επιλογή του αρνιού

Μέγεθος: Ένα αρνί 10-12 κιλών είναι ιδανικό για σούβλισμα, καθώς ψήνεται ομοιόμορφα και καλύπτει τις ανάγκες μιας παρέας 8-10 ατόμων.

Καθαρισμός: Ζητήστε από τον κρεοπώλη να καθαρίσει καλά το αρνί (εσωτερικά και εξωτερικά) και να το ανοίξει κατάλληλα για τη διαδικασία του σουβλίσματος.


2. Προετοιμασία του αρνιού


Α. Καθαρισμός

1. Πλύνετε καλά το αρνί εσωτερικά και εξωτερικά με άφθονο κρύο νερό.

2. Στεγνώστε το με καθαρές πετσέτες ή χαρτί κουζίνας.


Β. Μαρινάρισμα (προαιρετικό)


Υλικά για τη μαρινάδα:

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια

2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

Αλάτι και πιπέρι


Αλείψτε το αρνί εσωτερικά και εξωτερικά με τη μαρινάδα. Αφήστε το να σταθεί για 3-4 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.


3. Εξοπλισμός και προετοιμασία της σούβλας


Α. Εξοπλισμός

Σούβλα: Καθαρίστε τη καλά με σαπούνι και νερό πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Σύρμα ή σχοινί ψησίματος: Για να δέσετε το αρνί σταθερά.

Βελόνες και κλωστή (για ράψιμο): Ειδικές μεταλλικές βελόνες και ανθεκτική κλωστή ψησίματος για το ράψιμο της κοιλιάς.


Β. Πέρασμα του αρνιού στη σούβλα

1. Διάτρηση: Περάστε τη σούβλα από την ουρά, διαμέσου του σώματος, και βγάλτε τη από το στόμα του αρνιού.

2. Κεφάλι: Στερεώστε το κεφάλι στη σούβλα με σύρμα ή βίδες, ώστε να μην κινείται.

3. Στήριξη της σπονδυλικής στήλης: Βάλτε μία μικρότερη σούβλα ή μια μεταλλική ράβδο κατά μήκος της κοιλιάς για πρόσθετη σταθερότητα.


4. Ράψιμο της κοιλιάς


Γέμισμα (προαιρετικό):

Γεμίστε την κοιλιά του αρνιού με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και αν θέλετε λίγα αρωματικά, όπως δάφνη ή θυμάρι.

Προσθέστε τη συκωταριά, αν επιθυμείτε, για περισσότερη γεύση.


Ράψιμο:

1. Με μια μεταλλική βελόνα και ανθεκτική κλωστή ψησίματος, ξεκινήστε να ράβετε την κοιλιά του αρνιού.

2. Ξεκινήστε από την κάτω πλευρά της κοιλιάς και δουλέψτε προς τα πάνω. Φροντίστε να κάνετε σταθερές βελονιές, ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.

3. Τραβήξτε καλά την κλωστή για να είναι σφιχτά κλειστή η κοιλιά.


5. Δέσιμο ποδιών και στήριξη

Δέστε τα πίσω πόδια γύρω από τη σούβλα, ώστε να είναι σταθερά.

Κάντε το ίδιο με τα μπροστινά πόδια, δένοντάς τα κοντά στο λαιμό του αρνιού.

Σιγουρευτείτε ότι όλα τα μέρη του αρνιού είναι καλά δεμένα και σταθερά, ώστε να περιστρέφεται ομοιόμορφα πάνω στη φωτιά.


6. Προετοιμασία της φωτιάς

Ανάψτε τα κάρβουνα: Ξεκινήστε 1-1,5 ώρα πριν τοποθετήσετε τη σούβλα, για να δημιουργηθεί ένα σταθερό στρώμα θράκας.

Απλώστε τα κάρβουνα σε όλο το μήκος της φωτιάς, αφήνοντας πιο έντονη θράκα στο κέντρο, όπου το αρνί είναι πιο χοντρό.


7. Ψήσιμο του αρνιού


Στάδια ψησίματος:

1. Ξεκινήστε το ψήσιμο με τη σούβλα ψηλά και περιστρέψτε γρήγορα, για να θωρακιστεί η πέτσα και να μην καεί.

2. Σταδιακά, χαμηλώστε τη σούβλα και μειώστε την ταχύτητα περιστροφής.

3. Αλείφετε το αρνί με λαδολέμονο (ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη) κάθε 20-30 λεπτά για ζουμερό κρέας και τραγανή πέτσα.


Διάρκεια ψησίματος:

Το αρνί των 10-12 κιλών χρειάζεται 3-4 ώρες, ανάλογα με τη φωτιά.

Το κρέας είναι έτοιμο όταν ξεκολλά εύκολα από τα κόκαλα και η πέτσα είναι τραγανή.


8. Σερβίρισμα


Αφαιρέστε προσεκτικά τη σούβλα και αφήστε το αρνί να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί, σαλάτες και παραδοσιακά συνοδευτικά όπως πατάτες φούρνου ή τζατζίκι.


Με σωστή προετοιμασία, δέσιμο και ράψιμο, το σουβλιστό αρνί θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας με την τραγανή πέτσα και τη ζουμερή γεύση του. 


Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια