Advertisement

Main Ad

Βασική Συνταγή για Πασχαλινά Τσουρέκια - Αφράτα και Αρωματικά


 Υλικά (για 2-3 μεγάλα τσουρέκια):

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή δυνατό αλεύρι)

250 ml γάλα χλιαρό

300 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

150 γρ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)

1 κύβος μαγιάς νωπής (ή 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κ.γλ. μαχλέπι

½ κ.γλ. κακουλέ

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

1 αυγό για άλειμμα + λίγο νερό

Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με τη μαγιά:

Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με λίγο από το χλιαρό γάλα και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί (θα κάνει φουσκάλες).

2. Ζύμωμα:

Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, τη βανίλια και τη μαγιά.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Όταν αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο λίγο-λίγο ζυμώνοντας δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, ελαστική και να μη κολλάει (αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι).

3. Φούσκωμα:

Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί.

4. Πλάσιμο:

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 κομμάτια και πλέκουμε τα τσουρέκια όπως θέλουμε (πλεξούδες ή στεφάνια). Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

5. Δεύτερο φούσκωμα:

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30-45 λεπτά.

6. Άλειμμα & ψήσιμο:

Αλείφουμε με το αυγό ανακατεμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


Tips:

Αν θέλεις πιο “ίνες” στο τσουρέκι (αυτό το χαρακτηριστικό «σχίσιμο»), κάνε καλό και επίμονο ζύμωμα και δώσε χρόνο στο φούσκωμα.

Διατηρούνται φρέσκα για πολλές μέρες τυλιγμένα σε μεμβράνη ή σακούλα τροφίμων.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια