Μετά το Πάσχα, το τραπέζι μπορεί να μαζεύτηκε, αλλά τα τσουρέκια… μένουν! Αν έχεις ξεμείνει με 2-3 μισά ή ολόκληρα τσουρέκια που δεν τρώγονται πια με την ίδια όρεξη, μη βιαστείς να τα πετάξεις. Μεταμορφώνονται σε απίθανα γλυκά που θα σου λύσουν τα χέρια και θα γλυκάνουν και τους πιο δύσκολους.
1. Πουτίγκα με τσουρέκι
Ένα από τα πιο εύκολα και εντυπωσιακά γλυκά με leftovers.
Υλικά:
• 4 φέτες τσουρέκι
• 2 αυγά
• 1,5 φλ. γάλα
• ½ φλ. ζάχαρη
• 1 βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού
• σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βουτυρώνεις ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, στρώνεις τις φέτες τσουρεκιού και ρίχνεις από πάνω το μείγμα γάλα-αυγά-ζάχαρη-αρώματα. Ψήνεις στους 180°C για 30-35 λεπτά. Μπορείς να το σερβίρεις ζεστό με παγωτό βανίλια!
2. French toast με τσουρέκι (γλυκό αυγόφετες)
Ιδανικό για πρωινό ή brunch!
Υλικά:
• Φέτες από τσουρέκι
• 2 αυγά
• ½ φλ. γάλα
• 1 κ.γ. κανέλα
• λίγο βούτυρο για το τηγάνι
Εκτέλεση:
Χτυπάς αυγά, γάλα και κανέλα. Βουτάς τις φέτες τσουρεκιού και τις τηγανίζεις ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Σερβίρεις με μέλι, μαρμελάδα ή σιρόπι σφενδάμου. Μπορείς να προσθέσεις και φρούτα για έξτρα δροσιά.
3. Τσουρεκοτίραμισου (ή αλλιώς “τσιουραμισού”)
Μια ελληνική εκδοχή του κλασικού τιραμισού με βάση το τσουρέκι.
Υλικά:
• Τσουρέκι κομμένο σε φέτες
• 1 φλ. δυνατό καφέ (ή εσπρέσο)
• 500 γρ. μασκαρπόνε ή στραγγιστό γιαούρτι
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• ½ φλ. ζάχαρη άχνη
• Κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βουτάς ελαφρώς τις φέτες τσουρεκιού στον καφέ και στρώνεις σε ταψάκι. Ανακατεύεις την κρέμα με το μασκαρπόνε και τη ζάχαρη και τη στρώνεις από πάνω. Επαναλαμβάνεις. Τελειώνεις με κακάο. Βάζεις στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
4. Μπάλες ενέργειας με τσουρέκι
Ένα γλυκάκι στο… χέρι, που μοιάζει με τρουφάκια.
Υλικά:
• Ψίχουλα από 2 φέτες τσουρέκι
• 2 κ.σ. μέλι ή μερέντα
• 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
• Καρύδα ή τρούφα για επικάλυψη
Εκτέλεση:
Ανακατεύεις όλα τα υλικά μέχρι να μπορείς να πλάσεις μικρές μπαλίτσες. Τις τυλίγεις στην τρούφα ή την καρύδα και φυλάς στο ψυγείο. Έτοιμες σε 10 λεπτά!
Συμβουλή: Αν το τσουρέκι έχει ξεραθεί πολύ, μπορείς να το ζεστάνεις ελαφρώς στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων για να “μαλακώσει” πριν το χρησιμοποιήσεις στις συνταγές.
0 Σχόλια