Υλικά
• 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
• 2 καρότα, τριμμένα (περίπου 150 γρ.)
• 80 ml ελαιόλαδο
• 80 ml νερό
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
• 1/2 κ.γ. κύμινο ή πάπρικα (προαιρετικά, για περισσότερη γεύση)
• Σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία καρότου:
Τρίβετε τα καρότα στον λεπτό τρίφτη και τα πιέζετε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας για να φύγει η περιττή υγρασία.
2. Ανακάτεμα υλικών:
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
3. Προσθήκη υγρών:
Προσθέτετε το τριμμένο καρότο, το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ελαφρώς μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι ή νερό.
4. Σχηματισμός κριτσινιών:
Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε λεπτά μπαστουνάκια (πάχους περίπου 1 εκ.).
5. Πασπάλισμα:
Αν θέλετε, βουτάτε τα μπαστουνάκια σε σουσάμι ή μαυροκούκι.
6. Ψήσιμο:
Τοποθετείτε τα κριτσίνια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) ή 170°C (αέρας) για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Συμβουλές:
• Φυλάξτε τα κριτσίνια σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγανά.
• Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο τυρί στη ζύμη για πιο πλούσια γεύση.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια