Το Καζάν Ντιπί είναι ένα παραδοσιακό τούρκικο γλυκό, γνωστό για την καραμελωμένη κρούστα του και τη βελούδινη υφή του. Ακολουθεί μια αυθεντική συνταγή για να το φτιάξετε στο σπίτι.
Υλικά:
• 1 λίτρο γάλα (κατά προτίμηση πλήρες)
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• ½ φλιτζάνι κορν φλάουρ
• ½ φλιτζάνι ρυζάλευρο (ή επιπλέον κορν φλάουρ αν δεν έχετε)
• 1 βανιλίνη
• 2 κ.σ. βούτυρο
• 3-4 κ.σ. ζάχαρη (για την καραμέλα)
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία της κρέμας
1. Σε ένα μπολ, διαλύστε το κορν φλάουρ και το ρυζάλευρο σε λίγο κρύο γάλα (περίπου 1 φλιτζάνι).
2. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Προσθέστε το μείγμα κορν φλάουρ-ρυζάλευρου και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα.
4. Όταν η κρέμα δέσει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Ανακατέψτε καλά.
2. Καραμέλωμα της ζάχαρης
1. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ή ταψί (ιδανικά μεταλλικό), προσθέστε τις 3-4 κουταλιές ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
2. Αφήστε τη ζάχαρη να λιώσει και να αποκτήσει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα (χωρίς να καεί).
3. Κρατώντας το σκεύος με γάντια, γείρετέ το ώστε η καραμέλα να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο.
3. Ψήσιμο και σερβίρισμα
1. Ρίξτε προσεκτικά την κρέμα πάνω από την καραμελωμένη ζάχαρη.
2. Τοποθετήστε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το να ψηθεί για 5-10 λεπτά, ώστε να αποκτήσει τη χαρακτηριστική “καμένη” βάση.
3. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Βάλτε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σφίξει.
5. Για να το σερβίρετε, κόψτε κομμάτια και αναποδογυρίστε τα, ώστε η καραμελωμένη επιφάνεια να είναι από πάνω.
Συμβουλή:
Μπορείτε να πασπαλίσετε με κανέλα ή να το συνοδεύσετε με φιστίκια Αιγίνης για πιο αυθεντική γεύση!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια