Συνταγή για Πορτοκαλόπιτα
Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα αρωματικό και ζουμερό γλυκό που συνδυάζει τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού με την τραγανότητα των φύλλων κρούστας. Ακολουθεί η συνταγή μαζί με συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα!
Υλικά:
• Για τη βάση:
• 1 πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 450 γρ.)
• 4 αυγά
• 200 ml ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο ελαφρύ)
• 200 γρ. ζάχαρη
• 200 γρ. γιαούρτι (πλήρες για πιο πλούσια γεύση)
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
• Για το σιρόπι:
• 400 ml νερό
• 300 γρ. ζάχαρη
• Χυμός από 2 πορτοκάλια
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 φλούδα πορτοκαλιού (ολόκληρη)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία φύλλων κρούστας:
• Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας, αφήστε τα να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, ώστε να γίνουν πιο τραγανά. Εναλλακτικά, ψήστε τα για λίγα λεπτά σε χαμηλό φούρνο (120°C).
• Σπάστε τα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια σας και αφήστε τα στην άκρη.
2. Προετοιμασία σιροπιού:
• Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού για 5-7 λεπτά.
• Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Είναι σημαντικό να είναι κρύο όταν σιροπιάσουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα.
3. Προετοιμασία μείγματος:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
• Προσθέστε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε καλά.
• Σταδιακά ενσωματώστε τα κομμάτια φύλλου κρούστας στο μείγμα, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
4. Ψήσιμο:
• Αδειάστε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί (διαστάσεων περίπου 30x25 εκ.).
• Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (ωαέρα) για
0 Σχόλια