Ο πατσάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, γνωστό για τις αναζωογονητικές και θρεπτικές του ιδιότητες, ειδικά μετά από ένα ξενύχτι ή κατά την περίοδο του χειμώνα. Παρασκευάζεται κυρίως από τα εντόσθια του χοίρου, όπως τα πόδια και το στομάχι, και μαγειρεύεται για πολλές ώρες, ώστε να γίνει τρυφερός και γεμάτος γεύση. Παρακάτω ακολουθεί η κλασική συνταγή για πατσά.
Υλικά:
• 1 κιλό χοιρινά πόδια (ή χοιρινό στομάχι και άλλες εντόσθια, αν προτιμάτε)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη (προαιρετικά)
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
• 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
• Αλάτι, κατά προτίμηση
• Νερό (για το βράσιμο)
• Χυμός από 1 λεμόνι (για το σερβίρισμα)
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Οδηγίες:
1. Προετοιμασία των υλικών:
• Βάλτε τα χοιρινά πόδια ή τα εντόσθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό.
• Βράστε τα για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε το νερό για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες.
• Επαναλάβετε τη διαδικασία με φρέσκο νερό, αν χρειάζεται.
2. Μαγείρεμα του πατσά:
• Στην κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το κόλιανδρο (αν το χρησιμοποιείτε), το μπαχάρι και το πιπέρι.
• Καλύψτε το κρέας με νερό και προσθέστε το αλάτι.
• Αφήστε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες, μέχρι τα κρέατα να μαλακώσουν και να «λυθούν» εύκολα με το πιρούνι.
3. Ανακατέψτε την σάλτσα:
• Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέστε το ξίδι και το ελαιόλαδο και αφήστε το να βράσει για άλλα 10-15 λεπτά, ώστε οι γεύσεις να ενσωματωθούν.
4. Σερβίρισμα:
• Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα και προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού από πάνω.
• Ο πατσάς μπορεί να συνοδευτεί με ψωμί ή ρύζι, αν θέλετε, για να απολαύσετε τη γεμάτη και πλούσια σάλτσα του.
Συμβουλές:
• Για καλύτερη γεύση:
Μπορείτε να αφήσετε τον πατσά να “ξεκουραστεί” για μία ώρα πριν τον σερβίρετε, έτσι ώστε οι γεύσεις να αναμειχθούν καλύτερα.
• Προαιρετικά:
Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο καπνιστό χοιρινό ή μπαχαρικά όπως κύμινο και ρίγανη.
• Πολύτιμα συστατικά: Ο πατσάς είναι πλούσιος σε κολλαγόνο, το οποίο είναι καλό για την επιδερμίδα και τις αρθρώσεις.
Ο πατσάς είναι το ιδανικό πιάτο για κρύες ημέρες του χειμώνα ή για να «ξεδιψάσει» μετά από μια νύχτα γιορτής. Αποτελεί μια πραγματική γευστική απόλαυση για τους λάτρεις των παραδοσιακών ελληνικών πιάτων!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια