Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Κερκυραϊκή Παστιτσάδα


 

Η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας, γεμάτο γεύση και αρώματα. Πρόκειται για ένα πιάτο με μοσχάρι ή άλλο κρέας, που μαγειρεύεται με ντομάτα, μπαχαρικά και κρασί, δίνοντας μια πλούσια και γεμάτη γεύση. Είναι το τέλειο φαγητό για οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές.


Υλικά:


1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση από το λαιμό ή το σπάλα), κομμένο σε μερίδες

4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 ποτήρια κόκκινο κρασί (όχι γλυκό)

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 5-6 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες)

1 ξύλο κανέλας

2-3 δαφνόφυλλα

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

Αλάτι, κατά προτίμηση

1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά για πλούσια γεύση)


Οδηγίες:


1. Σοτάρισμα του κρέατος:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.


2. Σοτάρισμα κρεμμυδιών και σκόρδου:

Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, περίπου 5-7 λεπτά.


3. Προσθήκη κρασιού:

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.


4. Προσθήκη ντομάτας και μπαχαρικών:

Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή την κονσέρβα ντομάτας), το ξύδι, τη κανέλα, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Αν χρησιμοποιείτε πελτέ ντομάτας, προσθέστε τον τώρα.


5. Επιστροφή του κρέατος στην κατσαρόλα:

Βάζουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό για να καλύψει το κρέας περίπου 2-3 δάχτυλα. Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο πελτέ ντομάτας.


6. Σιγανό μαγείρεμα:

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 2,5 - 3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να «λυθεί» εύκολα με το πιρούνι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.


7. Τελικές ρυθμίσεις:

Δοκιμάστε το φαγητό και διορθώστε τη γεύση με αλάτι ή πιπέρι, αν χρειάζεται. Αν θέλετε, προσθέστε και τη ζάχαρη για να ισορροπήσετε την οξύτητα της ντομάτας.


Σερβίρισμα:


Η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα παραδοσιακά σερβίρεται με ζυμαρικά (όπως χυλοπίτες ή μακαρόνια), αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και με πουρέ πατάτας ή ρύζι. Το πλούσιο και αρωματικό της σάλτσα θα δώσει εξαιρετική γεύση σε ό,τι και αν επιλέξετε.


Αυτή η συνταγή αποτελεί το τέλειο φαγητό για να γιορτάσετε μια ξεχωριστή περίσταση ή απλά να απολαύσετε ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας με την οικογένεια και τους φίλους σας.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια