Συνταγή για Μπακλαβά
Ο μπακλαβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συνδυάζει τραγανό φύλλο κρούστας, καρύδια και σιρόπι μελωμένο. Ακολουθεί η πλήρης συνταγή:
Υλικά
Για τον μπακλαβά:
• 500 γρ. φύλλο κρούστας
• 250 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
• 400 γρ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
• 100 γρ. αμύγδαλα (προαιρετικά, ψιλοκομμένα)
• 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
Για το σιρόπι:
• 500 γρ. ζάχαρη
• 250 ml νερό
• 100 γρ. μέλι
• 1 ξύλο κανέλας
• 2-3 γαρίφαλα
• Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προετοιμασία του μπακλαβά:
1. Προετοιμάστε το μείγμα ξηρών καρπών: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
2. Προθερμάνετε τον φούρνο: Θερμάνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
3. Αλείψτε το ταψί: Επιλέξτε ένα ταψί (περίπου 30x40 εκ.) και αλείψτε το καλά με λιωμένο βούτυρο.
4. Στρώστε τα φύλλα:
• Απλώστε 2 φύλλα κρούστας στο ταψί και βουτυρώστε καλά το κάθε φύλλο.
• Προσθέστε μια λεπτή στρώση από το μείγμα ξηρών καρπών.
• Συνεχίστε με φύλλα και γέμιση, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο.
• Τελειώστε με 2-3 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα καλά.
Κόψιμο και ψήσιμο:
5. Κόψτε τον μπακλαβά: Χαράξτε τα κομμάτια σε σχήμα ρόμβου ή τετραγώνων με ένα κοφτερό μαχαίρι.
6. Ψήστε: Βάλτε το ταψί στον φούρνο και ψήστε για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Προετοιμασία του σιροπιού:
7. Βράστε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα λεμονιού. Βράστε για 5-7 λεπτά.
8. Αφήστε να κρυώσει: Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν το ρίξετε πάνω από τον μπακλαβά.
Συναρμολόγηση:
9. Σιροπιάστε τον μπακλαβά: Μόλις βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο, περιχύστε τον με το κρύο σιρόπι σιγά-σιγά.
10. Αφήστε να απορροφήσει: Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει εντελώς, ώστε να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρισμα
Ο μπακλαβάς είναι καλύτερος την επόμενη ημέρα, όταν όλα τα υλικά έχουν ενωθεί. Σερβίρετε σε μικρά κομμάτια και απολαύστε!
Καλή επιτυχία!
0 Σχόλια