Advertisement

Main Ad

Κανελόνια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ!


 

Υλικά (για 4-6 μερίδες):

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 καρότο (τριμμένο)
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτες τριμμένες ή 500 γρ. φρέσκες ντομάτες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Για τη συναρμολόγηση:

  • 12-15 φύλλα κανελονιών (ψημένα ή μη, ανάλογα με τις οδηγίες του πακέτου)
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί για το πασπάλισμα (π.χ. μοτσαρέλα ή παρμεζάνα)

Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία της γέμισης:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτεις τον κιμά και τον σοτάρεις μέχρι να ροδίσει και να σπάσει σε μικρά κομμάτια.
  3. Ρίχνεις το τριμμένο καρότο και σοτάρεις για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και τη ντομάτα (τριμμένη ή από κονσέρβα).
  4. Σβήνεις με το κρασί (αν χρησιμοποιείς), προσθέτεις την κανέλα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνεις να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο νερό ή ζωμό.

2. Προετοιμασία της μπεσαμέλ:

  1. Σε μια κατσαρόλα, λιώνεις το βούτυρο και προσθέτεις το αλεύρι. Ανακατεύεις για 2-3 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι και να μην μυρίζει ωμό.
  2. Προσθέτεις το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σχηματιστούν σβόλοι.
  3. Όταν η μπεσαμέλ δέσει και γίνει παχύρευστη, αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις καλά για να ομογενοποιηθεί.
  4. Τέλος, προσθέτεις το τριμμένο τυρί και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει.

3. Συναρμολόγηση του πιάτου:

  1. Βράζεις τα κανελόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, αν δεν είναι ήδη έτοιμα για γέμισμα. Τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο.
  2. Γεμίζεις κάθε κανελόνι με τη γέμιση κιμά χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  3. Τοποθετείς τα γεμισμένα κανελόνια σε ένα ταψί που έχεις λαδώσει ελαφρώς.
  4. Απλώνεις την μπεσαμέλ από πάνω, καλύπτοντας καλά όλα τα κανελόνια. Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί.
  5. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Σερβίρισμα:

Αφήνεις τα κανελόνια να κρυώσουν για 5-10 λεπτά πριν τα σερβίρεις. Συνοδεύονται τέλεια με φρέσκια σαλάτα και ψωμί.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια