Υλικά (για 4-6 μερίδες):
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 καρότο (τριμμένο)
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτες τριμμένες ή 500 γρ. φρέσκες ντομάτες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Για τη συναρμολόγηση:
- 12-15 φύλλα κανελονιών (ψημένα ή μη, ανάλογα με τις οδηγίες του πακέτου)
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί για το πασπάλισμα (π.χ. μοτσαρέλα ή παρμεζάνα)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία της γέμισης:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτεις τον κιμά και τον σοτάρεις μέχρι να ροδίσει και να σπάσει σε μικρά κομμάτια.
- Ρίχνεις το τριμμένο καρότο και σοτάρεις για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και τη ντομάτα (τριμμένη ή από κονσέρβα).
- Σβήνεις με το κρασί (αν χρησιμοποιείς), προσθέτεις την κανέλα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνεις να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο νερό ή ζωμό.
2. Προετοιμασία της μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα, λιώνεις το βούτυρο και προσθέτεις το αλεύρι. Ανακατεύεις για 2-3 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι και να μην μυρίζει ωμό.
- Προσθέτεις το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σχηματιστούν σβόλοι.
- Όταν η μπεσαμέλ δέσει και γίνει παχύρευστη, αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις καλά για να ομογενοποιηθεί.
- Τέλος, προσθέτεις το τριμμένο τυρί και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει.
3. Συναρμολόγηση του πιάτου:
- Βράζεις τα κανελόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, αν δεν είναι ήδη έτοιμα για γέμισμα. Τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο.
- Γεμίζεις κάθε κανελόνι με τη γέμιση κιμά χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Τοποθετείς τα γεμισμένα κανελόνια σε ένα ταψί που έχεις λαδώσει ελαφρώς.
- Απλώνεις την μπεσαμέλ από πάνω, καλύπτοντας καλά όλα τα κανελόνια. Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Σερβίρισμα:
Αφήνεις τα κανελόνια να κρυώσουν για 5-10 λεπτά πριν τα σερβίρεις. Συνοδεύονται τέλεια με φρέσκια σαλάτα και ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr
0 Σχόλια