Advertisement

Main Ad

Συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς μίξερ - Οδηγός αναλυτικά

 


Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για να φτιάξεις σπιτικό ψωμί χωρίς μίξερ. Η διαδικασία είναι απλή και θα σου δώσει αφράτο και νόστιμο ψωμί με υπέροχη κρούστα.


Υλικά


500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι σκληρό (μπορείς να δοκιμάσεις και μείγμα τους)

300 ml χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

10 γραμμάρια ξηρή μαγιά (ή 25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά, για πιο μαλακή ζύμη)


Εκτέλεση


1. Ενεργοποίηση της μαγιάς: Σε ένα μπολ, βάλε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακάτεψε ελαφρά και άφησε το μείγμα να σταθεί για 5-10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή.

2. Ανάμειξη υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αλεύρι και το αλάτι και ανακάτεψε τα. Πρόσθεσε το μείγμα της μαγιάς και, αν θέλεις, το ελαιόλαδο.

3. Ζύμωμα με το χέρι: Ανακάτεψε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Μετά, ζύμωσε με τα χέρια σου σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αν κολλάει, πρόσθεσε λίγο αλεύρι, αλλά μην το παρακάνεις.

4. Πρώτο φούσκωμα: Βάλε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, κάλυψέ την με μια καθαρή πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και άφησέ την σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Δεύτερο φούσκωμα: Αφού φουσκώσει, βάλε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και πίεσέ την ελαφρά για να φύγει ο αέρας. Σχημάτισε τη ζύμη σε καρβέλι ή δώσε της το σχήμα που θέλεις. Βάλε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη ή λαδωμένη φόρμα ψωμιού (αν χρησιμοποιείς) και άφησέ τη να φουσκώσει για ακόμα 30-45 λεπτά.

6. Ψήσιμο: Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, κάνε μια χαραγματιά στην επιφάνεια για να βοηθήσεις το ψωμί να φουσκώσει καλύτερα κατά το ψήσιμο. Ψήσε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάς ελαφρά από κάτω.

7. Ξεκούραση: Βγάλε το ψωμί από τον φούρνο και άφησέ το να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψεις. Αυτό βοηθά το ψωμί να διατηρήσει την υφή του.


Αυτό είναι! Θα έχεις ένα νόστιμο, σπιτικό ψωμί που μπορείς να απολαύσεις ζεστό ή να το χρησιμοποιήσεις για τοστ και σάντουιτς. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια