Advertisement

Main Ad

Μουσακάς Συνταγή με μυστικά

 


Ο μουσακάς είναι ένα κλασικό και αγαπημένο ελληνικό φαγητό. Εδώ είναι μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας, μαζί με μυστικά για να γίνει τέλειος.


Υλικά (για 6-8 μερίδες):

Για τη βάση:

  • 2-3 μελιτζάνες
  • 3-4 πατάτες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα κιμά:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες (ή ντοματοχυμό)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ετοιμασία λαχανικών:

  • Κόψε τις μελιτζάνες σε φέτες και άφησέ τες σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά ώστε να αποβάλλουν την πίκρα.
  • Κόψε τις πατάτες σε φέτες και τηγάνισέ τες ελαφρά. Ψήσε ή τηγάνισε τις μελιτζάνες.

2. Σάλτσα κιμά:

  • Σόταρε τον κιμά με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πρόσθεσε τον πελτέ, σβήσε με κρασί και πρόσθεσε τις ντομάτες.
  • Ρίξε τα καρυκεύματα και μαγείρεψε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

3. Μπεσαμέλ:

  • Ζέστανε το γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα, λιώσε το βούτυρο, πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτευε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Πρόσθεσε το γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει. Αφού κρυώσει λίγο, πρόσθεσε τους κρόκους, το τυρί και τα μπαχαρικά.

4. Στήσιμο:

  • Σε ένα ταψί, βάλε στρώση από τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τον κιμά. Επανάλαβε και κάλυψε με τη μπεσαμέλ.
  • Πασπάλισε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήσε στους 180°C για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Μυστικά επιτυχίας:

  1. Αλατισμένο νερό για μελιτζάνες: Μειώνει την πικράδα και την υγρασία.
  2. Κρασί στον κιμά: Δίνει ιδιαίτερη γεύση.
  3. Μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο: Αναδεικνύει τη γεύση.
  4. Ξεκούραση πριν το σερβίρισμα: Άφησε τον μουσακά να σταθεί 20-30 λεπτά για πιο εύκολο κόψιμο.
Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια